Jabłka w cieście

Bez nazwy-1

Propozycja na dziś – jabłka w cieście.

 

Mimo mroźnej zimy za oknem i ciągle padającego śniegu, choć na chwilę wróćmy do cudownej jesieni za pomocą naszych kubków smakowych :)

Czego potrzebujemy ?

na ciasto :

  • 125 g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka

ponadto :

  • 4 małe kwaskowate jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru wymieszanego z 1 łyżeczka cynamonu
  • klarowane masło lub olej do smażenia
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy bądź mieszamy ruzgą kuchenną, aż powstanie gładka masa.20160123_133447

Jabłka obieramy, następnie usuwamy gniazda nasienne, kroimy według upodobania (w plastry, półksiężyce, ósemki) ; natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały.

20160123_134625

W głębokiej patelni rozgrzewamy klarowane masło lub olej (zalecam smażenie na głębokim tłuszczu)
Pokrojone jabłka zanurzamy w cieście i kladziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na średniej mocy palnika (!) ok. 4-5 min. z każdej strony.
Wykładamy na papier kuchenny do odsączenia.

20160123_141357
Gorące obtaczamy cukrem zmieszanym z cynamonem.

20160123_140124
Smacznego!