Propozycja na dziś – jabłka w cieście.
Mimo mroźnej zimy za oknem i ciągle padającego śniegu, choć na chwilę wróćmy do cudownej jesieni za pomocą naszych kubków smakowych
Czego potrzebujemy ?
na ciasto :
- 125 g maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 125 ml mleka
- 2 jajka
ponadto :
- 4 małe kwaskowate jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki cukru wymieszanego z 1 łyżeczka cynamonu
- klarowane masło lub olej do smażenia
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy bądź mieszamy ruzgą kuchenną, aż powstanie gładka masa.
Jabłka obieramy, następnie usuwamy gniazda nasienne, kroimy według upodobania (w plastry, półksiężyce, ósemki) ; natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały.
W głębokiej patelni rozgrzewamy klarowane masło lub olej (zalecam smażenie na głębokim tłuszczu)
Pokrojone jabłka zanurzamy w cieście i kladziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na średniej mocy palnika (!) ok. 4-5 min. z każdej strony.
Wykładamy na papier kuchenny do odsączenia.
Gorące obtaczamy cukrem zmieszanym z cynamonem.
Smacznego!